Küldetés

Magyarországon elsőként szeretném megismertetni az embereket a meleg romantikus könyvekkel. Könyvajánlók, ismertetők, egy-egy lefordított történet is megtalálható lesz itt.

Könyvlista

J. R. Ward - BDB 11 - Lover At Last

2013.04.09. 14:14 :: igazságos

Mi mással is lehetne kezdeni, mint a Magyarországon első és egyetlen, hamarosan megjelenő (várhatóan ősszel, vagy karácsony felé) meleg romantikus témával foglalkozó könyvvel:

J. R. Ward

 

- Fekete Tőr Testvériség 11 -

 

Lover At last

 

lover at last.jpg

J. R. Ward eddig kizárólagosan a romantikus könyvek piacán aratott, hazánkban eddig két sorozatát ismerhetjük: a Fekete Tőr Testvériség sorozatot és a Bukott Angyalokat. Hamarosan megjelenik több romantikus könyve is. Az írónő nagyon híres és elismert, könyvei megjelenéskor automatikusan minden listán az első, vagy az első három között van, a New York Times bestseller szerzőinek egyike, azok között is kiemelkedő helyet foglal el. Romance Writers of America, többszörös RITA díjas szerző, legjobb paranormális - romantikus kategóriában.

De visszatérve a blog témájához, itthon még nem jelent meg ehhez hasonló könyv, egészen mostanáig. Ha valóban a kezünkbe foghatjuk a magyar változatot, nagy áttörést hozhat, elfogadottabbá teheti a melegek közötti kapcsolatot.

A magyar fordítónak - LadyA-nak - köszönhetően, a fülszöveg is elérhetővé vált:

Qhuinn - ismeretlen apa fia - hozzászokott, hogy egyedül van. A családja kitagadta, az arisztokrácia hátat fordított neki, ő azonban végül megtalálta az útját: az Alantasok Társasága ellen vívott háború egyik legbrutálisabb harcosa lett. Az élete mégsem teljes. Lehetősége nyílik rá, hogy saját családot alapítson, mélyen legbelül mégis ürességet érez, mert a szívét valaki másnak adta...

Blay a hosszú éveken át táplált viszonzatlan szerelem után továbblépett a Qhuinn iránti érzéseiből. Itt volt már az ideje:  Qhuinn rátalált a tökéletes párra egy kiválasztott nő személyében, akitől hamarosan gyermeke fog születni - épp úgy, ahogy mindig is tervezte. Blaynek nagyon fáj együtt látnia őket, ha viszont egy elérhetetlen álomra építi az életét, biztosan csalódni fog. Ahogy első kézből már meg is tapasztalta.

A sors különböző útra tereli ezt a két vámpírharcost... ám miközben a faj trónjáért vívott harc fokozódik, és új játékosok bukkannak fel Caldwellben, akik halálos veszélyt jelentenek a testvériségre, Qhuinn végre megtapasztalja, mi is az igazi bátorság, és a két szív, amelyet egymásnak szánt a végzet... végül eggyé válik.

 Ismertető:

Nem kell tovább ragoznom, Mrs. Ward megmaradt a romantika vonalán, hiába szól két férfiról a történet. Kicsit másabb ez a könyv, az erotikus jelenetek kidolgozatlanok, nincsenek olyan részletességgel leírva, mint egy hagyományos, meleg témájú könyvnél. Talán ez azért lehet, mert az írónő igyekezett tekintettel lenni a romantikus könyvolvasó közönségére, a befogadó képességük mértékére.

Több könyvön át húzódik a két fiú története, és még valószínűleg több köteten át is fog folytatódni.

Maga a könyv nem tökéletes, több hiányosság is megtalálható benne, viszont remekül érzékelteti azt a belső, folytonos feszültséget, drámát, érzelmi vívódást, harcot, ami az ilyen könyvekben megtalálható.

Jómagam is ezért szeretek olvasni meleg témájú regényeket, mert kevésbé tartom "nyálas" -nak, a romantikus könyvekben megtalálható érzelmekhez képest. Döbbenetes borítójú könyvek tömege található meg az angol nyelvű könyvek piacán, a főszereplők sokkal emberibbek, sokkal hitelesebben ábrázolják őket, mint egy-két hagyományos romantikus könyvben.

A meleg könyvekben szinte állandó a feszültség, ami az olvasóra is átragad, remek történetvezetés, kidolgozott karakterek, és persze az elmaradhatatlan harmadik fél is megtalálható ezekben a könyvekben.

A meleg témájú könyvekben gyakori témák:

Egy normális, alapvetően hetero beállítottságú pasinak nagyon nehéz meleggé válnia, még akkor is, ha csak egy pasi kedvéért teszi mindezt. Ennek a személynek nagyon sokat kell jelentenie neki, ahhoz, hogy belássa, hogy mennyire szereti, illetve, hogy miatta meleg lesz saját maga is. A beismeréshez súlyos események kellenek, egy tragédia, egy személyes belső megrendülés mindenképpen szükségeltetik, a félelem, szorongás, tagadás miatt. A nem meleg ember leginkább halálra van ettől a dologtól ijedve, hogy elismerje, beismerje magának: teljesen meleg vagyok, mert annyira szeretek x személyt.

A másik, fontos dolog a meleg témájú könyvekben, amit meg kell érteni azoknak, akik még nem olvastak ilyen könyveket: Nem elég a beismerés, a melegeknek nagyon fontos az, hogy a pár mindkét tagja felvállalja a kapcsolatot, ezek a személyek, akik alapvetően eddig nem voltak melegek, de rájöttek, egy másik férfiért mégiscsak azok, egy másik férfit teljes, tiszta szívből szeretnek. Nehéz dolog felvállalni a mai világban egy meleg kapcsolatot, ebben az országban sem kell ezt bővebben megindokolnom, hogy miért: a társadalom rosszallása, hozzáállása és beállítottsága miatt, hogy nyilvánosan sem szeretik, ha meleg párokat együtt látnak.

A gyakran emlegetett kommunikáció hiánya is gyakori az ehhez hasonló könyvekben. Itt többet szokták ábrázolni a lelki vívódást, a belső feszültséget, azt a tiszta, igaz szerelmet, ami két ember között van.


Azok, akik nem olvasnak meleg témájú könyveket, unalmasnak találhatják, de Ward könyvei mindig egyediek, másképp értelmezendők, nem szabad mindent szó szerint venni, elemezni. Át kell élni a szereplők harcát, enélkül sajnos nem megy a meleg könyvek megértése. Ez a könyv attól egyedi, hogy első olvasás után azonnal letenné az ember, sajnos többször el kell olvasni ahhoz, hogy megértsék a mondanivalót, netán a következő kötet kell a megértéséhez néhány embernek. Viszont, ha ezen a szakaszon átesik az ember, akkor mindig fog találni újabb és újabb információt, ami érdekessé teszi a könyvet: jövőre utaló megjegyzések, rejtjelezett események, történések, jelentéktelennek és hiányosnak tűnő jelenetek.

Mindenkinek egyénileg kell rájönni arra, mi a meleg könyvek varázsa, miért olyanok, amilyenek, az átélés nélkül sajnos nem fognak tetszeni ezek a könyvek néhány embernek. Jobban szeretem az ilyen könyveket olvasni a romantikus regényeknél, mert hiába a lelkizés, kevesebb benne a sziruposság, a szereplők tényleg emberiek, a történet nagyobb szerepet kap, míg az intimitás kisebbet. Az intimitás tekintetében én úgy olvasom ezeket a könyveket, hogy nem igazán gondolok bele abba, ami ténylegesen le van írva, egy kicsit elvonatkoztatok az erotikától, így kerülöm el az undorodást ezektől a jelenetektől, amik egyébként szépen vannak leírva, ábrázolva. A karakterek miatt is érdemes ezeket a könyveket olvasni, sokkal fontosabbnak tartottam ebben a könyvben Blay-t, hiába szerepel kevesebbet a főszereplőnél. Mindazokat a tetteket, amiket ő véghezvitt, át kell élni, fel kell fogni, olyan jelleme van, ami fantasztikus, de ugyanakkor mindig bebizonyítja: magánál is jobban szereti Qhuinnt, mindent megtesz érte, semmi sem lehetetlen a számára, ahhoz, hogy jobb emberré tegye a szeretett férfit, akkor is, ha esetleg nem lettek volna egy pár a végén.

Azt, hogy itthon, Magyarországon mekkora sikere lesz ennek a könyvnek, eléggé kérdéses, mivel még soha nem jelent meg ehhez fogható könyv nálunk, ezért vegyes kritikákat kaphat a jövőben.

 

Összefoglalva: A könyv egyébként olyan, mint egy vihar előtti csend.

Végül, de nem utolsósorban egy idézet:

"Azzal szorosan átölelték egymást, tökéletes összhangban kezdtek el mozogni...

...és boldogan éltek, amíg meg nem haltak."

 

A sorozat további részei:

 

Fekete Tőr Testvériség 1. - Éjsötét szerető

Fekete Tőr Testvériség 2. - Síron túli szerető

Fekete Tőr Testvériség 3. - Megsebzett szerető

Fekete Tőr Testvériség 4. - Életre keltett szerető (a két fiú története itt kezdődik)

Fekete Tőr Testvériség 5. - Feloldozott szerető

Fekete Tőr Testvériség 6. - Megváltott szerető

Fekete Tőr Testvériség 7. - Megbosszult szerető

Fekete Tőr Testvériség 8. - Halhatatlan szerető

Fekete Tőr Testvériség 9. - Felszabadított szerető

Fekete Tőr Testvériség 10. - Újjászületett szerető

 

 

komment

süti beállítások módosítása