Küldetés

Magyarországon elsőként szeretném megismertetni az embereket a meleg romantikus könyvekkel. Könyvajánlók, ismertetők, egy-egy lefordított történet is megtalálható lesz itt.

Könyvlista

Kate Sherwood - Mark of Cain

2014.06.29. 19:34 :: igazságos

Kate Sherwood

 

Mark of Cain

Marc of Cain.jpg

Fülszöveg

 

Amikor egy embert a mindent elsöprő gyűlölet veszi körül, maradt még bármi, amit feladhat a szerelemért?

Miután egy kemény egész napos ülésezés után, az anglikán pap, Mark Webber már alig várja, hogy megvacsorázzon pihenésképp egy előkelő étteremben. Amikor meglátja, hogy ki is üldögél a bárpultnál, rögtön a mobiljáért nyúl, hogy értesítse a rendőrséget.

Ő nem más volt, mint Lucas Cain, aki három évvel ezelőtt megölte a testvérét. Úgy látszik, hogy ő kiszabadult a börtönből, és ismét a helyi barátaival lóg, ami mindennek a teteje volt, igaz?

Miután elhagyja a bárt, Lucas megújta az alkoholszondát, és az tiszta eredményt hozott. Reméli, hogy ez nem az előhírnöke, az eljövendő gondoknak. Készen áll, egy józan, békés életre. A barátai azonban még nem állnak készen, hogy ezt annyiban hagyják, így végül menedéket keres az anglikán egyházban.

A két férfit összehozva, Mark és Lucas közösen veszik fel a harcot, hogy segítsenek egy fiatal meleg férfinek megemészteni a homoszexualitását - és felvenni a küzdelmet a homofób városiak ellen. Miközben a köztük levő vonzerő egyre csak nő, és az utolsó akadály is elhárul köztük, a jövő reménnyel telivé válik.

Figyelmeztetés: A rossz fiúk jók lesznek, a jó fiúk pedig rosszá válnak.

 

Értékelés

Ismét egy könyvet ajánlanék a témához kapcsolódva. Ez a könyv azonban inkább a témában már jártasabb embereknek szól, akik hozzá vannak szokva ahhoz, hogy a történet témáját nehezebb megemészteni.

Már maga a könyv címe is félrevezető. Nem Káin jeleként kell értelmezni, hanem Káin Markja-ként, vagyis két személyre kell érteni. A két főszereplő is gyakran a határértékeket súrolja, és el kell fogadni az olvasónak, hogy ez egy fikció, kitalált történet, és senki ne vegye komolyan az abban leírtakat.

A könyv kezdődik egy rövid szinopszissal. Lucas egy elítélt gyilkos, aki egy részegen eltöltött éjszaka során verekedett, és elvette az életét egy fiatalembernek, akinek a bátyja egy anglikán pap, és akinek a szülei egy derék, kis közösség megbecsült tagjai. Ezért is mondtam, hogy nem könnyű a könyv alaptörténete. Miután három évet töltött börtönben, Lucas kiszabadul, és visszatér ugyanabba a kisvárosba, ahol korábban élt. Amikor Mark, a nyíltan homoszexuális, anglikán pap (?) tudomást szerzett arról, hogy testvére gyilkosa felbukkant a városban, elhatározza, hogy kellően megkeseríti az ex-fegyenc életét. Innentől kezdve Mark összezavarodik, hiszen Isten embereként a gyászoló, bosszúálló, testvéri viselkedés nem megengedett, és elítélendő számára.

Idővel Mark is rájön arra, hogy nem minden az, aminek eddig látszott, és a két férfi lassan kezd beleszeretni egymásba. Nagyon szívszorító az a pillanat, amikor Mark azzal próbál megbirkózni, hogy esetleg szerelmes lett bátyja gyilkosába. Lucas pedig folyamatosan megtagad minden segítséget, és beletörődött abba, hogy nem érdemli meg a boldogságot, amikor egyszer, régen megölt valakit. A két férfi ennek a gondolkodásnak eredményeként folyamatosan egymás körül "keringenek", miközben mindenki más azon van, hogy őket szétszakítsa, az egyház, a családtagok, a város közössége, de még a magukat barátoknak vallók is.

Fontos tisztázni, hogy Mark, nyíltan homoszexuális, anglikán papként nem összetévesztendő a katolikus vallás nézeteivel, és szabályaival. Anglikán papként Mark házasodhat, de a homoszexualitás nyilvános felvállalása ott sem megengedett az egyház keretein belül. Nehéz ezt értelmezni, nem is kívánnék belemenni a hit és a vallás - kérdéskör bővebb kifejtésébe, ezt a dolgot el kell engedni, ez mindössze csak abban játszik szerepet, hogy Mark vívódik belsőleg.

A másik férfi pedig? Lucas éveket töltött el a börtönben (egy gyilkosságért csak három év!?) gyötri a bűntudat, mégis nehezen lehet megérteni, hogy lehet ugyanakkor hihetetlenül naiv is. Azt meg lehet érteni, hogy a történtek után úgy érzi, nem érdemli meg a boldogságot, a segítséget, nem akarja, hogy segítsen rajta bárki is. Azt sem könnyű megérteni, hogy Mark mit láthatott meg Lucasban, romantikus szemszögből nézve. Lucas nem várt senkitől semmit, nem kért senkitől semmit, ő azzal volt elégedett, hogy mindenki szemében bűnbak volt, mert megölt egy embert, részegen, dühből, amellyel látszólag megölt 1 embert.

A harmadik pedig maga az áldozat viselkedése. Mark testvére, Jimmy, maga sem volt egy szent ember, amit Marknak néha el kellett ismernie, és az sem derült ki valójában, mi is történt azon az éjszakán, mivel maga Lucas sem emlékszik mindenre kristálytisztán. Aztán ott van még mellékszereplőnek Sean, Lucas gyerekkori barátja, és állandó haverja. Sam maga is meleg, és van vele is egy megható jelenet akkor, amikor Lucas hazajött a börtönből.

A Mark of Cain egy kemény témájú könyv, és néhol lehetett volna könnyebbé tenni a történetet, mindent egybevetve azonban nem okozott csalódást a könyv. Intellektuálisan, érzelmileg és erkölcsileg felfogni a témát kihívást jelent. Mark és Lucas, a történet fő karakterei képesek voltak legyőzni mindent, a legerősebb, régi érzelmeiket is, hogy aztán a végén egymásra találjanak. Végső soron, ez a könyv nagyszerű volt. Minden jó, ha a vége jó, tehát garantáltan Happy End -es könyv, mi más kellene még!?

 

 

 

komment

süti beállítások módosítása