Küldetés

Magyarországon elsőként szeretném megismertetni az embereket a meleg romantikus könyvekkel. Könyvajánlók, ismertetők, egy-egy lefordított történet is megtalálható lesz itt.

Könyvlista

M.L. Rhodes - The Elf and Shoemaker

2013.05.23. 22:58 :: igazságos

 

M.L. Rhodes - The Elf and Shoemaker.jpg

(kérdésem, nem kell a the a shoemaker elé is? :D, nem tudom, nem tanultam nyelvtant)

Fülszöveg:

Logan, a cipőkészítő becsületes, szorgalmas ember, aki nagyon szereti azt, amivel foglalkozik. Számára semmit sem jelent a gazdagság, kényelmesen éldegél házában, valamint saját maga vezeti a Mágikus Cipőkészítő néven futó boltját. De a nehéz gazdasági időket a bolt is igencsak megsínyli, Logan pedig nem tudja értékesíteni az árukészletet emiatt pedig hamarosan le kell húznia a rolót. Egy fagyos házban tölti el hideg éjszakáit, miközben küzd a megélhetésért. Magánélete sem jobb - mivel a boltjába jobbára nők járnak, így magányosan és nagyon elszigetelten él. Mindennek a tetejébe még sorozatban érik a szerencsétlenségek, apró-cseprő balesetek, ráadásul az utolsó megtakarításait is teljesen feléli, az utolsó csepp a pohárban pedig az áramszolgáltató értesítésének felfedezése, amiben értesítik áramszolgáltatás kikapcsolásáról. Ezen az éjszakán, reménytelenül, kétségbeesetten és teljesen elkeseredve, fogadalmat tesz, segítségért kiált a világba.Logan azonban maga sem gondolta volna, hogy ilyen gyorsan választ kap a kérésére.

Másnap reggel, a konyhaasztalon négy, kis üveget talál az asztalon, "Szenvedély" felirattal ellátva, aminek hatására újra eszébe jutottak az éjszaka történetek. Egy magas, gyönyörű, hegyes fülekkel rendelkező férfi gondoskodott róla, és egy szenvedélyes éjszakát töltöttek el egymással. Vajon tényleg csak álom volt?

A vásárlók körében nagy sikert aratott a bájitallal, ami nem volt más, mint egy különleges afrodiziákum. Logan azonban nem bírja kiverni a fejéből a titokzatos, édesen csábító látogatót. Miközben próbálja kitalálni, hogy mi az álom, és mi a valóság, felfedezi, hogy létezik egy sokkal nagyobb világ, odakint annál, mint amiben hitt, és rájön, hogy az igaz szív vágyai a legváratlanabb formában jelennek meg.

*saját fordítás

Ismertető


Ez a történet egy Grimm mese feldolgozása, több változata is ismert: A suszter manói. Abba most inkább ne menjünk bele, hogy a cipőkészítő és a suszter egy szakma, foglalkozás-e. Egyesek szerint a suszter csak javítja a cipőket, míg a cipőkészítő készíti is, mások szerint a két szó egymás szinonimája, én mégis inkább külön veszem.

A különbség a rendes mese és eközött, hogy itt nem cipőket készít több manó, hanem egy manó bájitalt ad, ami soha ki nem fogy az üvegekből, és aki maga is bájitalkészítő.

Amiért érdemes elolvasni ezt a történetet, azok természetesen a karakterek.

Logan nagyon szimpatikus ember, szeretnivaló, édes, kedves, szorgalmas, aki imádja a munkáját, viszont hihetetlenül magányos. Különösen érdemes megemlíteni, hogy a rossz gazdasági helyzet ellenére nem siránkozik, hanem igyekszik megmenteni a boltját mindent bevetve, még keményebb munkával. Ez a hozzállás számomra is követendő példa, a siránkozással, együttérzéssel és szánalommal nem sok jóra megy a zember, habár jólesik, ezt én is elismerem. A sok viszontagság azonban őt is megedzi, minden ember életében eljön az a pillanat, amikor tele van a hócipő, egyedül ekkor szakad el nála a cérna, és kér mástól segítséget, akkor, amikor már ő maga is úgy gondolja, tényleg csak egy csoda segíthet.

Logan háza különleges ház, nagyon régi, párhuzamos világokat köt össze. Ennek egyfajta módja az, amikor egy tükrön keresztül a másik világon át lehet megfigyelni a házat, és ezen a tükrön keresztül bizonyos közlekedés is lehetséges. Mint minden filmben, könyvben, sorozatban, itt is kihangsúlyozzák: a MÁGIÁÉRT MEG KELL FIZETNI AZ ÁRAT, valamit fel kell ajánlani, odaadni, és ez az ár kivétel nélkül nagyon magas. A tükrön át való közlekedés tehát lehetséges, de ritkán előfordul.

Visszatérve a karakterekhez, Logan imái azonnal meghallgatásra találnak, a választ rájuk pedig egy személy testesítette meg: a másik hősünk, Hallan, egy tündér. Jobban szeretem a tündért, mint a manót, ez illik jobban a történetbe. Ő egy bájitalkészítő, ez a mesterség pedig kizárólagosan apáról-fiúra szálló, nagyon különleges és kizárólagosan családon belül örökölhető foglalkozása. Bájitalkészítőként a tündérek uralkodóját kell szolgálnia, aki viszont nem igazán kedveli, mégis igénybe kell vennie a szolgálatait, emiatt viszont állandó fenyegetésben kell élnie. Régóta figyeli Logant a tükörből, látja a küszködését, a jellemét, a magányosan és reménykedve eltöltött órákat. Hányattatott sorsú tündér, egyetlen vigaszt jelenti számára az, amikor Logant figyelheti. Amikor Logan végső elkeseredésében segítségért kiált, nem bírja tovább: átlép a tükrön, ágyba segíti a végsőkig elkeseredett férfit, és szenvedélyes éjszakát töltenek el együtt, megígérve, hogy visszatér. Otthagyja a kis üvegeket az asztalon, amivel Logant megmenti az anyagi csődtől.

Érdekes egy történet, már maga az is boldoggá teszi az embert olvasás közben, hogy Logannak jobb élete lesz a bájitalnak köszönhetően.

Nagyon jól szőtt mese, mindennel, ami csak kell: mágia, gonosz és mohó király, tündérek, miközben a hétköznapi élet sivárságával, reménytelenségével, a hétköznapok gondjaival küzdő ember is ugyanúgy megjelenik benne. Ami a legjobban tetszik, az a fent említett HOZZÁÁLLÁS a dolgokhoz. Nekem ez mindig nagy szívügyem. Mindegyik szereplőnek megvannak a saját gondjai, mégis igyekszenek felülkerekedni azokon.

Logan és Hallan háromszor kerülnek közeli kapcsolatba egymással. Hallan nem tartózkodhat sokáig a mi világunkban, a fent említett okokból, valamint azért is, mert nem vehetik észre a hiányát a világában.

Nagyon nagy hiányosságnak tartom, hogy Logan és Hallan a tündérek világában nem jár közösen. Érdekes lett volna még jobban megismerni ezt a világot is. Mivel az együtt eltöltött idő igencsak rövid, a kényszer hatására nagyon szenvedélyes, érzelmileg erős, feleslegesen időt nem pazarló, szépen megírt együttléteket olvashatunk.  Ezt a könyvet némelyek "szerelem első látásra" típusú könyvnek nevezik, én azonban ezt másképp gondolom. Itt, ebben a könyvben ez is nagyon jól működött, mivel Hallan már eleve szerelmes Loganbe nagyon régóta, viszont Logan is érzi folyamatosan, hogy figyelik a tükörből.

A tündérek világában történt események, nevezhetjük kalandoknak, nagyon ütősek, ezért is van egy kicsi hiányérzete az olvasónak. Rövid, szenvedélyes és gyors szexjelenetek.

Kisebb-nagyobb hiányosságok, rövid történet, nézőpontok változtatásának elmaradása, a karakterek még jobb fejlődése, kidolgozása, a Ward könyvhöz hasonlóan, szintén túlságosan tökéletes vég.

A könyvre garantáltan nem lehet panasz, egy megható, aranyos, meleg romantikus történet, M. L. Rhodes pedig senkinek sem okoz csalódást. Személy szerint nagyon szeretem, imádnivaló egy könyv a maga nemében, annak ellenére, hogy a mese feldolgozásokat alapvetően fenntartásokkal kezelem. Mindig úgy gondolom, a mese, az mese, eredeti, Grimm, a feldolgozásokhoz mindig előítélettel nyúlok, pláne az erotikusakhoz.

Mint minden ilyen mesében felmerülő kérdés és probléma végül megoldódik, az elmaradhatatlan "happy end" sem hiányozhat.

 

KELL ENNÉL TÖBB? 

komment

süti beállítások módosítása