Küldetés

Magyarországon elsőként szeretném megismertetni az embereket a meleg romantikus könyvekkel. Könyvajánlók, ismertetők, egy-egy lefordított történet is megtalálható lesz itt.

Könyvlista

Shira Anthony - The Dream of a Thousand Nights

2013.04.11. 00:07 :: igazságos

shiraanthony-thedreamofthousandnights.jpg

Fülszöveg:

Neriah, Traizer trónörököse, apja halálos haragja elől menekül, egy Tamir nevű dzsinn segítségével. Annak ellenére segít a férfinak, hogy tudja: büntetést kap a többi dzsinntől, mivel emberbe szerelmes.

Tudván azt, hogy a többi dzsinn megtalálhatja, és megbüntetheti egy ember szerelme miatt, Tamir törli Neriah emlékeit, az együtt eltöltött rövid időről. Elhagyja őt, de szeretete jeléül egy jáde ékszert ad neki. Nem sokkal ezután Tamirt megbüntetik, megfosztják erejétől, és börtönbe kerül az elkövetett bűne miatt.

Tíz évvel később, Neriah még mindig a király által küldött gyilkosok elől menekül, de minden este egy szeretőről álmodik, akinek nem látja az arcát, a nevét sem tudja, de aki elhozza neki a békét a szívében, minden alkalommal.

Tamir, kiszabadulva a börtönből, szexrabszolgaként kerül közel a herceghez. Nerah azonban nem ismeri fel a rabszolgában az erejét elvesztett Tamirt, a férfit, akit szeretett. Amikor Neriah felismeri Tamirt, elnyeri bizalmát, már késő: az árulás elkerülhetetlen. Habár nincs remény a köztük levő kapcsolat helyreállítására, Tamir eltökélt szándéka Neriah-t királlyá tenni, Traizer jogos uralkodójává, mégha ez a dzsnn életébe kerül is.

 

Bővebb ismertetés:

 

Ez a könyv, egy férfi-férfi témájú romantikus, arab mese, a meleg romantikus művek közül egy alapmű, vagy klasszikusnak számító könyv.  Mindenki által ismert, romantikus változata az Ezeregy Éjszaka Meséinek.

Talán ez az oka annak is, hogy először borzong az ember egy –egy ilyen könyv elolvasásától, gondolván, ismerjük a sztorit, még több bőrt lehúznak róla, csak másképpen, azonban ne feledjük a szabályt:

 

Sosem szabad első gondolat, első olvasás után ítélni!

 

A meseszövés nagyszerű, magával ragadó, tele drámai eseményekkel. A szokásos szorongás, feszültség szintén megtalálható benne. Furcsaságok is vannak a történetben, amik leginkább ahhoz kapcsolódnak, hogy Tamir nem beszélhet Neriah-al az együtt eltöltött időről.

"I cannot come with you, my prince," he said with great tenderness, as he kneeled over the sleeping Neriah and placed the chain around his neck. "But perhaps, when you sleep, you will dream of me." He touched his hand to Neriah's forehead and whispered, "Now, forget me."

A rövid, de szenvedélyes jelenetek mind-mind megadják a hangulatot. Szintén nem teljes a szerelmi leírás, de mégis nagyon erőteljes, drámai. Még meglepőbb fordulat található a könyvben, amikor a főhős nem csak a herceggel szerelmeskedik, (nem a többi rabszolgára kell ekkor gondolni) hanem…

 A karakterek rendkívül kidolgozottak, valós emberi problémákkal küzdenek, viszont követnek el hibákat, és hoznak rossz döntéseket, amiért mindig megfizetik az árat. Neriah karaktere különösen figyelemre méltó, egyáltalán nem az, amit egy leendő uralkodótól elvárnánk: 16 évesen találkozhatunk először vele, amikor a katonák elől menekül. Bölcs, független, megfontolt, magabiztos – ehelyett különösen arrogáns, beképzelt, szeszélyes ember benyomását kelti, karaktere is fordulatot vesz, viselkedése megváltozik. Nem igazán lehet érteni, mitől lehet belé szerelmes lenni, mi az a nagyszerű tulajdonsága, ami miatt mindent félre lehet dobni.

A párbeszédek is eléggé régimódiak, ebben és a szerelmi jelenetek leírásában hasonlít az első könyvre, J. R. Ward – Lover at Lastjára.

Ami még fontosabb, a könyvben levő drámák: erőltetett szétválás, üldözések, önfeláldozások, feltétlen szerelem, megváltás. Különösen megrendítő az a pillanat a könyvben, amikor a szerelmes dzsinnek mással kell szerelmeskednie, Neriah tudtával, aki nem tiltakozhat. A bűntudat, a lelkiismeret-furdalás, a szenvedés, a cölibátusi eskü megszegése, bebörtönzés, kínzás, halálos sebesülések, kegyetlen alkuk, mind-mind a regény részét képezik.  

 Egy kis BDSM, egy csúnya, vén király, jóképű hercegek, dzsinnek, sok homok… :)

Végül, itt sem maradhat el a meséknél szokásos boldogan éltek, míg meg nem haltak, a reménytelennek tűnő helyzet után sem, és végül az igaz szerelem győzedelmeskedik, a szeretet ereje áthatja az egész könyvet, minden dráma ellenére.

 Szerettem ezt a könyvet, habár szintén vannak benne érthetetlen dolgok, nehezen érthető cselekvések, amik logikailag nem passzolnak, de a hangulata megragadott, megfogott.

 

Mindezek ellenére, újra és újra előveszem a könyvet, a varázsa miatt.

Kellemes, esti kikapcsolódásnak ajánlott!

 

komment

süti beállítások módosítása